Vad ska man tänka på när man vill renovera sitt badrum?

Att renovera badrummet är inte bara något som du får nytta av i vardagen, det kan också innebära en investering som höjer värdet på din bostad. Innan man sätter igång så finns det en del regler att tänka på som är viktiga att följa, ignoreras dessa så kan det blir en dyr historia om olyckan skulle vara framme. Sist men inte minst, vad ska man tänka på när man anlitar hantverkare?

Att anlita rätt hantverkare

Har du tagit beslutet att anlita hantverkare så välj en hantverkare du känner att du kan lita på och innehar certifikaten som är nödvändiga för arbetet som ska utföras. Se till att hantverkaren är behörig enligt GVK:s Säkra våtrum, alternativt BRK:s BBV. Även om allt verkar vara i sin ordning så läs på lite om vad som gäller så att du kan kontrollera och följa upp arbetet. Tänk på att spara alla kvitton, fakturor och offerter.

Vad får du göra själv i bostadsrätt eller hus?

Det är väldigt många som frågar sig just detta, så vi börjar med att reda ut det. Kolla hur det ser ut i din bostadsrättsförenings stadgar. Står det ingenting om detta så får du renovera ditt badrum på egen hand. En del bostadsrättsföreningar kan skriva in i stadgarna att badrumsrenoveringar måste bli utförda av professionella hantverkare med våtrumslicens. Man gör detta för att slippa eventuella skador på fastigheten din bostadsrätt ligger i. Har man inte skrivit något om detta i stadgarna så är det alltså grönt ljus för dig att renovera på egen hand. Väljer du nu att göra renoveringen själv så är det väldigt viktigt att det görs korrekt, så försäkringsbolaget sen ska kunna godkänna renoveringen. Blir det inte godkänt så kan det hända att försäkringsbolaget nekar dig ersättning om skada skulle uppstå, vilket kan bli väldigt dyrt. Tänk på att om du bor i ett flervåningshus så kan en vattenskada även sprida sig och skada en grannes lägenhet. Om du bor i en villa så är det såklart tillåtet att renovera själv då du inte kan drabba någon annan.