Glöm inte att kolla referenserna hos din hantverkare

Ska du göra om hemma och har tagit beslutet att du vill anlita en hantverkare? Då finns det en del saker du bör ha i åtanke, saker som kostnadsförslag och ROT-avdrag är sådant som de flesta tänker på men något som kanske lätt glöms bort är att du kan be om referenser från olika potentiella hantverkare innan du väljer vem du ska anlita.

Se det som en anställning

När du väljer att anlita en hantverkare så bör du se på det som att du är en chef som ska anställa någon, för egentligen är det ju precis det du gör, du betalar någon för att utföra ett arbete, även om du inte är hantverkaren chef i den bemärkelsen som vi är vana att se på en chef. Det är du som betalar för arbete och det är du som ska bo och leva i det slutgiltiga resultatet, så var noggrann när du väljer! Försäkringsbolaget IF har sammanställt en checklista på saker att tänka på när du ska anlita en hantverkare.

Det IF inte nämner är att du bör också be om referenser från hantverkaren eller det företag du anlitar. Be om att få se bilder på tidigare projekt och också kontaktuppgifter från tidigare kunder som har ställt upp på att agera referenser. Många företag visar upp sina referenser utan att du ens behöver be om det, exempelvis på sina hemsidor.

Ta hjälp av konsumentverket

Även Konsumentverket har en bra guide på vad du bör tänka på innan du anlitar en hantverkare. Där hittar du även information om olika entreprenadformer och vilka skyldigheter som ligger på dig och vilka som ligger på hantverkare exempelvis.