Att tänka på inför nybygge

Att bygga sitt eget hus är en dröm många har idag. Detta är dock ett väldigt stort projekt och det gäller att tänka på både det ena och det andra innan man sätter igång.

Budget

Det är mycket viktigt att håller bra koll på sin ekonomi när det gäller något så kostsamt som att bygga sitt eget hus. Genom att göra noggranna kalkyler på hur mycket allt kommer att kosta kommer man säkrare kunna säga vad som är resonabelt.

Tomten

De flesta har säkert en idé på vilket typ av hus de vill ha, men tomten kommer ofta vara det man få arbeta utefter. Så länge man inte snöat in sig på en väldigt speciell idé på hur huset ska se ut kan man låta tomten fungera som inspiration och på så sätt få fler möjligheter.

Hustyp

När man bygger eget kan man göra detta antingen genom att köpa ett kataloghus eller designa ett eget lösvirkeshus. Båda har så klart sina för- och nackdelar och det är ju upp till var och en att väga dessa emot varandra.  Bygger man i lösvirke kan det vara bra att tänka på materialet och miljöpåverkan.

Planlösning

En av de största anledningarna till varför somliga väljer att bygga eget är att kunna skräddarsy planlösningen. Detta låter en fokusera på det man själv tycker är viktigt och se till att få rummet i den storlek man behöver dem. Här gäller det dock att tänka inte bara för stunden utan även för framtiden. Utökning av familjen är bland annat något man absolut bör ha i åtanke när ritar planlösningen.

Arbetet

Planera även hur mycket av arbetet som kommer att göras på egen hand jämfört med det man behöver eller är villig att låta en entreprenad göra åt en. Somliga väljer att skriva kontrakt med en enda entreprenad som står får allt bygge fram till tillträdesdagen. Andra väljer att göra avtal med flera olika leverantörer som står för de delar man inte själv vill eller kan hantera.

Uppvärmningen

Att veta hur huset ska värmas upp redan innan det blir dags att installera den är rekommenderat. Ska man exempelvis satsa på en luftvärmepump kan man ju vilja se till att även planlösningen ger bästa möjliga chans för spridning av luften. Men även om det inte är en faktor för planlösningen är det bra att ha allt klart och tydligt för sig även i tidigt skede.

Fasaden

Har man en vision av hur huset kommer att se ut har man mest troligt även planerat vilken typ av fasad man ska använda. Träfasaden är den mest använda idag och den kan helt klart verka vara ett riktigt bra val tack vare den låga kostnaden initialt. Men samtidigt måste man tänka på att träfasader är dyrare i längden på grund av underhållet. Tegelfasader och putsade fasader är dyrare till att börja med, men nästan helt fri från underhåll och får därmed lägre kostnader på sikt.