Att tänka på inför nybygge

Att bygga sitt eget hus är en dröm många har idag. Detta är dock ett väldigt stort projekt och det gäller att tänka på både det ena och det andra innan man sätter igång.

Budget

Det är mycket viktigt att håller bra koll på sin ekonomi när det gäller något så kostsamt som att bygga sitt eget hus. Genom att göra noggranna kalkyler på hur mycket allt kommer att kosta kommer man säkrare kunna säga vad som är resonabelt. Läs sedan om hur det går till med lån för nybyggnation på Hemnet.

Tomten

De flesta har säkert en idé på vilket typ av hus de vill ha, men tomten kommer ofta vara det man få arbeta utefter. Så länge man inte snöat in sig på en väldigt speciell idé på hur huset ska se ut kan man låta tomten fungera som inspiration och på så sätt få fler möjligheter.

Hustyp

När man bygger eget kan man göra detta antingen genom att köpa ett kataloghus eller designa ett eget lösvirkeshus. Båda har så klart sina för- och nackdelar och det är ju upp till var och en att väga dessa emot varandra.  Bygger man i lösvirke kan det vara bra att tänka på materialet och miljöpåverkan. Mer information om detta går att finna på Informationscentrum för hållbart byggande.

Planlösning

En av de största anledningarna till varför somliga väljer att bygga eget är att kunna skräddarsy planlösningen. Detta låter en fokusera på det man själv tycker är viktigt och se till att få rummet i den storlek man behöver dem. Här gäller det dock att tänka inte bara för stunden utan även för framtiden. Utökning av familjen är bland annat något man absolut bör ha i åtanke när ritar planlösningen.

Arbetet

Planera även hur mycket av arbetet som kommer att göras på egen hand jämfört med det man behöver eller är villig att låta en entreprenad göra åt en. Somliga väljer att skriva kontrakt med en enda entreprenad som står får allt bygge fram till tillträdesdagen. Andra väljer att göra avtal med flera olika leverantörer som står för de delar man inte själv vill eller kan hantera.